Rețeaua Națională a Mentorilor
Antreprenoriatului Feminin
Rețele sociale
Fondul Social European – Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

40 de start-up-uri au primit finanțare de 1 milion de euro

Pe 15 decembrie 2015 se încheie oficial proiectul lansat în februarie de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociațiile Travel Focus și Excelsior, prin care a fost oferită finanțare de câte maxim 25.000 euro pentru 40 de start-up-uri.

Peste 100 de planuri de afaceri au participat la concurs și cele mai bune 40 dintre ele au fost finanțate, proiectul presupunând, de asemenea, lansarea a 2 incubatoare de afaceri, plus participarea gratuită la cursuri de antreprenoriat pentru 400 de tineri din regiunile București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia.

„Sunt mulțumit că am reușit să realizăm, prin intermediul acestui proiect POSDRU, peste 100 de noi locuri de muncă și că am sprijinit mediul antreprenorial din România. Am oferit o șansă unică pentru 40 de tineri. Acum ei sunt deja oameni de afaceri și le doresc succes, să aibă ambiții mari și putere de muncă. Noi le-am oferit aripile ca să zboare, însă greul de-abia acum începe pentru ei”, a declarat Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Cine sunt cei 40 de noi antreprenori?

Alegerea celor 40 de idei de business finanțate a fost realizată de o comisie formată din reprezentanți ai celor 3 parteneri din proiect, societatea civilă, patronate din domeniu și sub supravegherea instituțiilor statului. Inițial, au fost selectate 42 de planuri de afaceri, însă numai 40 au solicitat și primit finanțare în final. Antreprenorii sunt studenți, femei și tineri care au fost doritori să-și deschidă o afacere. Cei mai mulți sunt la prima idee de afacere și la prima firmă înființată. Domeniile alese sunt complexe și creative, printre ele regăsindu-se o fabrică de rulote, o fabrică de tricotaje care are deja 7 angajate, agenții de publicitate și organizare evenimente, agenții de turism, un birou de arhitectură, o firmă care face filmări din drone, multe firme de IT, publicații online și altele.

„Nu aveam încredere că pot să-mi înființez o afacere cu ajutorul unui program al cărui anunț l-am văzut pe Facebook. Nu a fost un drum ușor, dar mă bucur că am încercat. Afacerea mea, fabrica de rulote, începe să prindă contur, iar până în 2017 mi-am propus să începem și producția.”, a declarat Gabriel Bugnar, unul dintre câștigătorii proiectului.

„A fost un proiect greu, am muncit mult, dar sper ca peste câțiva ani câteva dintre aceste firme să ajungă la succes internațional. Atunci aș fi cu adevărat fericit și aș considera că las cu adevărat ceva în urma mea și a muncii echipei mele”, a declarat Răzvan Pascu, partener în acest proiect prin intermediul Asociației Travel Focus.

Care sunt rezultatele obținute?

Prin implementarea acestui proiect s-a reușit reducerea gradului de șomaj în rândul tinerilor prin crearea a peste 100 de noi locuri de muncă, încurajarea inițiativei antreprenoriale prin realizarea unei campanii de promovare a antreprenoriatului, dezvoltarea abilităților manageriale pentru 400 de tineri prin intermediul cursurilor de antreprenoriat, creșterea numărului de întreprinderi și susținerea inovației.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe site-urile www.25000euro.ro și pe www.ScoalaDeAntreprenoriat.ro

Despre proiectul „Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor", Domeniul major de intervenție 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale".

Proiectul s-a desfășurat în regiunile București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea). Au fost targetați în special (dar nu exclusiv) tineri între 18-25 de ani, studenți și femei cu spirit antreprenorial